VIDS

Versterking Inheemse Bestuurssystemen

Het doel van dit resultaatgebied is versterking van Inheemse bestuurssystemen. , onder andere door het versterken van leiderschap en bestuursprocessen in de dorpen, en het vastleggen van dorpsreglementen en procedures voor bestuursopvolging.

In dorpsgemeenschappen is momenteel een trend waarneembaar om jongere, geschoolde personen tot hun leiders te kiezen. De rol van Inheemse vrouwen in leiderschap, beleidsvorming en gemeenschapsontwikkeling (zowel als traditionele gezagsdragers als in gemeenschapsorganisaties) wordt ook steeds groter.

Binnen dit programmatisch resultaatgebied heeft VIDS de volgende doelen:

  • Capaciteitsversterking van Inheemse leiders en ‘trekkers’ in het bijzonder van Inheemse vrouwen, en grotere bewustwording m.b.t. iInheemse rechten, autonome ontwikkeling en effectieve participatie,.Trainingen en informatie voorziening zijn belangrijke onderdelen hiervan. Daarnaast werkt VIDS samen met gemeenschappen aan het ontwikkelen van regionale en dorpsprotocollen met richtlijnen voor effectieve participatie en FPIC (Free, Prior, Informed Consent) principes. Deze protocollen dienen gerespecteerd te worden door bijvoorbeeld de overheid, ontwikkelingsorganisaties en bedrijven  die in Inheemse gebieden activiteiten wensen te ontplooien.
  • Vastleggen van Inheemse bestuursprocessen en vergroting van de interne organisatiegraad. Om dit resultaat te bereiken wordt gewerkt aan onder meer het opzetten en/of versterken van regionale Inheemse organisaties, het vastleggen van bestuursregels (dorpsregels) met participatie van de gemeenschap, procedures voor bestuurswisseling en bevoegdheden van VIDS bij dorpskwesties. Daarnaast ziet VIDS erop toe dat alle gezagsdragers een overheidsbeschikking krijgen.

De bedoeling is dat in alle inheemse gebieden een dergelijk protocol zal gelden. Daarnaast wordt ook gewerkt aan de decentralisatie van VIDS met het oprichten en/of versterken van regionale inheemse organisaties en het vastleggen van bestuursregels met participatie van het volk. En in het streven naar wettelijke erkenning van het traditioneel gezag ziet VIDS er vooralsnog op toe dat alle gezagsdragers een overheidsbeschikking krijgen.

Introductie

Bij de uitvoer van het Meerjarenprogramma en de daaruit voortvloeiende projecten volgt VIDS zoveel mogelijk een resultaatgerichte, mensenrechten benadering, met andere woorden ons programma richt zich op het bereiken van concrete resultaten en is vooral gericht op de verwezenlijking van universele mensenrechten en (collectieve) rechten van Inheemse volken.

Crosscutting thema’s zijn: Communicatie, Bewustwording, Capaciteitsversterking, Gender en Ownership

Gerelateerde Artikelen

Geen andere items meer te zien