Inheemse en Tribale volken eisen stopzetting carbon credit overeenkomsten
Inheemse en Tribale leiders van Suriname eisen dat de regering stopt met de verkoop van carbon credits, omdat hun rechten
Versterking van het inheems gezag en de bestuurlijke/democratische processen binnen de gemeenschappen is sinds haar oprichting een fundamentele strategie van VIDS. Voortdurende voorlichting en informatieverstrekking, scholing en training, en institutionele versterking, met name via organisatievorming op regionaal niveau, zijn hierbij uitermate belangrijk.
Een volk heeft immers sterke leiders nodig die goede, goed geïnformeerde beslissingen kunnen nemen, uitgaande van eigen inheemse overtuigingen, cultuur en wereldbeeld, geleid door universele principes van mensenrechten en rechten van inheemse volken.
Tegelijkertijd moeten eeuwenoude inheemse systemen van goed bestuur, democratie en bevolkingsparticipatie hoog gehouden worden. Inheemse leiders functioneren tegenwoordig bovendien in twee ‘werelden’; hun eigen gemeenschap en de westers georiënteerde Surinaamse gemeenschap, waartussen ze een intermediaire rol vervullen.
In dorpsgemeenschappen is momenteel een trend waarneembaar om jongere, geschoolde personen tot hun leiders kiezen. De rol van inheemse vrouwen in leiderschap, beleidsvorming en gemeenschapsontwikkeling (zowel als traditionele gezagsdragers als in gemeenschapsorganisaties) wordt ook steeds groter.
Binnen dit programmatisch resultaatgebied onderneemt VIDS activiteiten voor capaciteitsversterking en bewustwording m.b.t. inheemse rechten, autonome ontwikkeling en effectieve participatie met toepassing van FPIC (Free, Prior, Informed Consent) principes. Reeds is een start gemaakt met het uitschrijven van een protocol voor participatie en FPIC van inheemse volken, dat gerespecteerd dient te worden door bijvoorbeeld bedrijven (en de overheid) die in inheemse gebieden activiteiten wensen te ontplooien.
De bedoeling is dat in alle inheemse gebieden een dergelijk protocol zal gelden. Daarnaast wordt ook gewerkt aan de decentralisatie van VIDS met het oprichten en/of versterken van regionale inheemse organisaties en het vastleggen van bestuursregels met participatie van het volk. En in het streven naar wettelijke erkenning van het traditioneel gezag ziet VIDS er vooralsnog op toe dat alle gezagsdragers een overheidsbeschikking krijgen.
Bij de uitvoer van dit programma en de daaruit voortvloeiende projecten volgt VIDS zoveel mogelijk een resultaatgerichte, mensenrechten benadering, met andere woorden onze programma’s richten zich op het bereiken van concrete resultaten en zijn vooral gericht op de verwezenlijking van universele mensenrechten en (collectieve) rechten van inheemse volken.
Crosscutting thema’s zijn: Communicatie, Bewustwording, Capaciteitsversterking en Gender
Inheemse en Tribale leiders van Suriname eisen dat de regering stopt met de verkoop van carbon credits, omdat hun rechten
Het rapport “The Indigenous and Tribal Peoples’ Rights and Access to Justice in Six Caribbean Countries – Synthesis Report” biedt
Vandaag, 8 juli, wordt het rapport van Suriname over het BUPO-verdrag behandeld door de VN Mensenrechtenraad. VIDS heeft samen met
Verbindend in Cultuur, Sterk in Samenwerking. De Vereniging voor Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) zet zich in voor het behoud van Inheemse tradities en het bevorderen van gemeenschapsontwikkeling. Samen bouwen we aan een duurzame toekomst voor onze diverse Inheemse gemeenschappen.