Links
Bescherming van de rechten van Inheemse Volken in Natuurbescherming in Suriname: Een evaluatie.
Dit is een rapport uit de serie van het FPP over bosbewoners en beschermde gebieden, uitgevoerd door VIDS en gepubliceerd op 5 oktober 2009. Dit rapport richt zich op de vraag ‘In hoeverre boekt Suriname vooruitgang wat betreft het respecteren en bevorderen van de rechten van inheemse volken met betrekking tot natuurbeschermingsbeleid en -praktijken, met name in beschermde gebieden?’
Ons Inheems Gebied aan de Corantijn.
Dit is een rapport van VIDS gemaakt om de overheid, bedrijven en organisaties te laten zien wat het Corantijngebied betekent voor de Inheemse Volken van West-Suriname.
Vrije, Voorafgaande en Geïnformeerde Toestemming: Twee Casestudy's uit Suriname
Dit is een studie van FPP en ASA (Association of Saramaka Authorities) uit maart 2007, waarin twee verschillende situaties in Suriname worden behandeld. 1) Houtkap en bioprospectie in het gebied van het Saramaka-volk; en 2) mijnbouw en gerelateerde kwesties in het gebied van de Lokono inheemse bevolking van West-Suriname. De belangrijkste focus van de studie ligt op hoe de Saramaka- en Lokono-volken kijken naar wat er gebeurt in hun gebied en hoe dit hun traditionele kennis en verschillende relaties met hun traditionele gebieden en de biologische diversiteit daarin kan beïnvloeden.
Erkenning en Ondersteuning van ICCA's in Suriname
Casestudy uitgevoerd door VIDS in oktober 2012, voor het erkennen en ondersteunen van gebieden die geconserveerd worden door Inheemse Volken en Lokale Gemeenschappen.
Analyse van Internationaal Recht, Nationale Wetgeving, Rechtspraak en Instellingen in relatie tot gebieden die geconserveerd worden door Inheemse Volken en Lokale Gemeenschappen
Geschreven door VIDS en gepubliceerd door Natural Justice in Bangalore en Kalpavriksh in Pune en Delhi in september 2012. Deze huidige juridische analyse concludeert dat inheemse volken (en tribale volken) niet juridisch worden erkend als volken of collectiviteiten in de Surinaamse wetgeving, noch hun (collectieve) rechten, waaronder hun rechten op hun traditionele landen, gebieden en hulpbronnen, het recht op vrije, voorafgaande en geïnformeerde toestemming, het recht op participatie en raadpleging en van hun traditionele autoriteiten en bestuursstructuren.
Introductie
Hieronder vindt u links naar papers en andere websites die helpen om uw begrip van wat VIDS doet en waarvoor we strijden verder te verdiepen. Sommige links leiden naar andere organisaties waarmee VIDS nauw samenwerkt, zoals het Forest People Programme (FPP).