VIDS

Autonome Duurzame Gemeenschapsontwikkeling, Onderwijs en Cultuur

Bij autonome gemeenschapsontwikkeling gaat VIDS uit van de principes van ownership en zelfbeschikking. Ontwikkeling kan niet ‘gebracht’ worden maar moet vanuit de mensen zelf komen die zelf oplossingen bedenken en ook uitvoeren. De strategie voor dit programmaonderdeel is daarom vooral gericht op versterking van de capaciteit van lokale organisaties, in het bijzonder vrouwenorganisaties, om zelf ontwikkelingsprojecten te ontwerpen en uit te voeren, terwijl ook aan het aspect van aangepast onderwijs aandacht op beleidsniveau wordt besteed. Binnen dit kader ondersteunt VIDS gemeenschappen in het maken en managen van regionale en/of dorpsontwikkelingsplannen.

Aangezien niet alle dorpen binnen deze programmaperiode bereikt kunnen worden, zal een aanvang met vijf dorpen of regio’s gemaakt worden, waardoor ook lering getrokken kan worden uit de opgedane ervaringen. Op langer termijn kunnen deze ervaringen dan toegepast worden in andere gemeenschappen. De dorp- en regionale ontwikkelingsplannen zijn ook van belang als input in districtsplannen in het kader van het Decentralisatiebeleid van de overheid.

VIDS zal ook aandacht besteden aan cultuuraangepast onderwijs. In dit stadium zal VIDS middels onderzoek nagaan wat de behoefte en gewenste richting van tweetalig intercultureel onderwijs zou moeten zijn. Uit analyses wereldwijd is immers gebleken dat inheemse kinderen beter in het (westerse) onderwijssysteem kunnen functioneren en verder komen als het curriculum wordt afgestemd op hun eigen belevingswereld en als het onderwijs in de eigen inheemse taal of andere dagelijkse spreektaal wordt verzorgd. Goed onderwijs is één van de hoogste prioriteiten voor duurzame ontwikkeling van de inheemse volken. Binnen dit programmacomponent wordt ook voorzien in het verschaffen van studiebeurzen aan inheemse studenten voor het doorlopen van hoger onderwijs (HBO/Universitair), om zodoende te voorzien in enige duurzaamheid en aanvulling/versterking van het hoognodige inheems kader.

Introductie

Bij de uitvoer van dit programma en de daaruit voortvloeiende projecten volgt VIDS zoveel mogelijk een resultaatgerichte, mensenrechten benadering, met andere woorden onze programma’s richten zich op het bereiken van concrete resultaten en zijn vooral gericht op de verwezenlijking van universele mensenrechten en (collectieve) rechten van inheemse volken.

Crosscutting thema’s zijn: Communicatie, Bewustwording, Capaciteitsversterking en Gender

Gerelateerde Artikelen

Geen andere items meer te zien