VIDS streeft naar juridische erkenning van de rechten van Inheemse volken in Suriname, met de nadruk op wettelijke erkenning van de grondenrechten en van de traditionele gezagsstructuren, twee fundamentele pilaren van het zelfbeschikkingsrecht van Inheemse volken. Binnen dit resultaatgebied valt ook de uitvoering van het vonnis van het Inter-Amerikaans Hof voor Mensenrechten in de Kaliña en Lokonozaak.
Erkenning van deze rechten is een cruciale conditie voor ontwikkeling omdat het rechtszekerheid biedt aan Inheemse gemeenschappen.
Duurzame menselijke ontwikkeling moet komen vanuit en onderhouden worden door de gemeenschappen zelf, zonder het risico dat het gebied aan derden in concessie is gegeven door de overheid. Binnen dit resultaatgebied zijn als doelen opgenomen:
Bij de uitvoer van het Meerjarenprogramma en de daaruit voortvloeiende projecten volgt VIDS zoveel mogelijk een resultaatgerichte, mensenrechten benadering, met andere woorden ons programma richt zich op het bereiken van concrete resultaten en is vooral gericht op de verwezenlijking van universele mensenrechten en (collectieve) rechten van Inheemse volken.
Crosscutting thema’s zijn: Communicatie, Bewustwording, Capaciteitsversterking, Gender en Ownership
Het Kali’na en Lokono vonnis werd op 25 november 2015 uitgesproken door het Inter-Amerikaans Hof voor Mensenrechten.
De Vereniging voor Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) zet zich in voor de juridische erkenning van de rechten van Inheemse volken, versterken van het traditioneel gezag en cultuurbehoud.
Samen bouwen we aan een duurzame toekomst voor onze diverse Inheemse gemeenschappen.