Inleiding:
De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) heeft een uitnodiging van de Nederlandse ambassade om deel te nemen aan een bijeenkomst voor een toelichting op de kabinetsreactie op het rapport “Ketenen van het Verleden” van de Dialooggroep Slavernijverleden afgewezen.
Inhoud:
In een brief aan de ambassadeur van Nederland in Suriname, Henk van der Zwan, legt de VIDS uit dat ze niet voldoende zijn geïnformeerd over het proces en de doelen van de dialoog. De VIDS is het orgaan van het traditioneel gezag van alle Inheemse volken en dorpen in Suriname en functioneert met inachtneming van Inheemse tradities en culturen. Eén daarvan is dat ze geen verstrekkende posities of besluiten binnenskamers of binnen enkele uren/dagen kunnen nemen, maar daarvoor terug moeten naar hun gemeenschappen voor consultatie, input en feedback.
De VIDS vindt dat de uitnodiging te kort dag kwam om voldoende te kunnen informeren en consulteren. Ook is er geen informatie over welk proces de Nederlandse regering precies wilt opstarten en welke dialoog ze wilt aangaan, met welke doelen en volgens welke uitgangspunten.
De VIDS wijst erop dat de “ketenen van het verleden” voor Inheemse volken veel dieper, breder en verder in de tijd liggen dan alleen slavernij. Ze gaan terug naar de koloniale bezetting en toe-eigening van hun collectieve grondgebieden, gepaard gaande met misdaden tegen de mensheid waaronder slavernij, genocide en etnocide, systematische en wetsmatige discriminatie en marginalisatie, gedwongen culturele assimilatie, wegdragen van cultureel erfgoed, milieuvernietiging en nog veel meer.
Conclusie:
De VIDS benadrukt dat ze niet openstaat voor dialoog, maar dat ze wel bereid is om op basis van gelijkwaardig partnerschap en volledige informatie daar verdere invulling aan te geven. De VIDS zou ook de mogelijkheid op prijs stellen om een kennismakingsbezoek bij de ambassadeur af te leggen.