COVID-19 is een wereldwijde pandemie die vele slachtoffers eist, ook onder inheemse volken. Om de verspreiding tegen te gaan, zijn er drie basisregels, namelijk
- Handen wassen met water en zeep of hand sanitizer
- Afstand houden van elkaar
- Hoesten en niezen in een papieren zakdoek en die meteen in een gesloten ton doen, of hoesten en niezen in de elleboog
Voor inheemse gemeenschappen is het echter niet altijd mogelijk om deze basisregels te volgen omdat er nog vele gemeenschappen zijn waar er geen water uit de kraan komt en niet iedereen zeep heeft. Hand sanitizers en papieren zakdoekjes hebben de mensen ook niet. En afstand houden van elkaar is ook niet makkelijk als je gewend bent om altijd samen te zijn en op familiebezoek te gaan in het dorp zelf, maar ook familie in een ander dorp.
En toch moeten we voorkomen dat het coronavirus dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt, de dorpen binnenkomt en dat het zich niet gaat verspreiden in de gemeenschap. Elk van ons is daar verantwoordelijk voor. De overheid heeft enkele maatregelen genomen om verspreiding van het virus tegen te gaan, waaronder:
- Sluiting van de landsgrenzen: niemand mag zonder toestemming de grens oversteken en ook het luchtruim is gesloten
- Avondklok: na 8 uur ‘s avonds mag niemand de straat op, met uitzondering van essentiele diensten zoals ziekenhuispersoneel, brandweer, politie en het leger
- Samenscholingsverbod voor meer dan 10 mensen, dat wil zeggen dat maximaal 10 mensen bij elkaar mogen zijn met in acht neming van social distancing.
- Social distancing: ten minste 2-meter afstand houden van elkaar.
- Boot- en bustransport zijn tot nader orde opgeschort
- Aangepaste werktijden voor overheid (en bedrijven)
- Handen wassen met water en zeep en handsanitizers gebruiken
- Niezen en snuiten in de elleboog of in een papieren zakdoek die je meteen weggooit in een gesloten ton.
Deze maatregelen hebben natuurlijk gevolgen voor de inheemse gemeenschappen. Sluiting van de landsgrenzen betekent bijvoorbeeld dat niemand op bezoek kan gaan, ook niet voor een dringende boodschap, bij familie in Guyana, Frans-Guyana of Brazilie. En omgekeerd ook niet. Dus niemand uit die landen die op bezoek mag komen bij familie in Suriname. Dit is natuurlijk niet erg makkelijk om vol te houden, maar het is wel noodzakelijk als we gezond willen blijven en COVID-19 niet in onze dorpen willen hebben. En zo zijn er nog meer maatregelen waar dorpelingen zich aan kunnen houden om verspreiding van COVID-19 te voorkomen. VIDS heeft een aantal van deze maatregelen op een rijtje gezet in een folder Informatiefolder COVID-19_april2020 die u kunt downloaden.