VIDS

Inheemse en Tribale volken eisen stopzetting carbon credit overeenkomsten

Inheemse en Tribale leiders van Suriname eisen dat de regering stopt met de verkoop van carbon credits, omdat hun rechten en het principe van free, prior and informed consent (FPIC) worden genegeerd. Zij wijzen op internationale verplichtingen en juridische uitspraken die hun eigendomsrechten op voorouderlijke grondgebieden erkennen. VIDS en KAMPOS benadrukken dat ze recht hebben op deelname aan het proces en dat de huidige aanpak van de Staat Suriname ernstige gevolgen kan hebben.

Traditionele gezagsdragers van Inheemse en Tribale volken hebben onlangs in een gran krutu met grote verontrusting en verontwaardiging kennis genomen van een presentatie van het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM). Er is reeds een overeenkomst getekend met een internationaal bedrijf, over de verkoop van carbon credits door Suriname.

“Wij, beheerders en beschermers van onze grondgebieden eisen dat het verdere proces onmiddellijk wordt stopgezet en wordt overgegaan tot herziening van alle componenten en stappen.”

Dat staat in een gezamenlijke brief van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) en KAMPOS Samenwerkingsverband van Tribale Volken in Suriname. Het schrijven is naar de regering gestuurd. Indien de regering niet reageert om de verkoop van carbon credits stop te zetten, zijn de organisaties genoodzaakt verdere stappen te ondernemen.  Ook desbetreffende internationale organisaties zullen op de hoogte gesteld worden van de manier waarop Suriname denkt de carbonmarkt te betreden, met opzij-zetting van de rechten van Inheemse en Tribale volken.

De traditionele gezagsorganen van Inheemse en Tribale volken hekelen dat de Staat carbon credits ten verkoop aanbiedt zonder naleving van het recht op free, prior and informed consent (FPIC) en erkenning van de collectieve eigendomsrechten over hun voorouderlijke grondgebieden. De bossen zijn onderdeel hiervan.

“Voor de zoveelste keer laat de regering hiermee blijken hoe weinig weet zij heeft over en respect toont voor de rechten van Inheemse en Tribale volken”, benadrukken VIDS en KAMPOS. Zij wijzen erop dat hun rechten internationaal zijn erkend, inclusief door het Klimaatverdrag en Parijs Akkoord alsook in de vonnissen van het Inter-Amerikaans Hof voor Mensenrechten tegen de Staat Suriname.

“Dit zijn juridisch bindende verplichtingen en geen wenselijkheden. We zijn rechthebbenden en niet slechts belanghebbenden en dienen als zodanig benaderd te worden”, aldus VIDS en KAMPOS.

Deel dit artikel:

Gerelateerde Artikelen