Jaargang 2011, Nummer 6
Als we de balans opmaken van het afgelopen jaar dan zien we vele hoogtepunten, maar ook grote dieptepunten. Als hoogtepunten kunnen we noemen de benoeming van twee vrouwelijke dorpshoofden en de uitwisseling met andere inheemse volken in de regio, maar bovenal de eenheid tussen inheemsen en marrons in de strijd voor grondenrechten. Deze eenheid werd gedemonstreerd op de nationale grondenrechtenconferentie in oktober met een gezamenlijke verklaring van het traditioneel gezag der inheemse en tribale volken, voorgedragen door dorpshoofd Carlo Lewis van Apoera.
Maar behalve een hoogtepunt van solidariteit, was de grondenrechtenconferentie toch ook een dieptepunt vanwege de onbereidheid van de regering om verder te praten over ons standpunt en waarbij het traditioneel gezag van inheemsen en marrons openlijk werd beledigd. Vanuit regeringskringen zijn daarna pogingen ondernomen om de dialoog weer op gang te brengen en momenteel vinden weer gesprekken plaats tussen het ministerie van Regionale Ontwikkeling en het traditioneel gezag van de inheemsen en marrons.
Zorgwekkend is wel dat er vanuit de regering, vooral het Kabinet van de president en het ministerie van Regionale Ontwikkeling, acties worden ondernomen die de rechten van inheemse volken schenden. West Suriname is daar het voorbeeld van. Nooit eerder heeft een president naar eigen dunken een dorpshoofd vervangen door een partijgenoot, en nooit eerder heeft een minister van Regionale Ontwikkeling dorpshoofden en basja’s ontheffingsbrieven gestuurd zonder enige inspraak van de gemeenschappen. Maar nationaal en internationaal strijden we door voor onze rechten!
De VIDS Redactie.
Lees hier de nieuwsbrief: Maraka Nieuwsbrief No. 6