Te midden van Covid-19: Sipaliwini Savanna krijgt voedselpakketten

Afgelopen weekend kwam per boot een lading van het Nationaal Coordinatie Centrum voor Rampenbestrijding (NCCR) aan in Sipaliwini Savanna met voeding, water en een tent. Vier zwaarbeladen boten en tien mannen vertrokken op vrijdag 26 juni uit Kwamalasamutu om Sipaliwini Savanna van voedsel te kunnen voorzien. Door de aanhoudende regens was de landingsbaan in Sipaliwini Savanna al langer dan twee weken gesloten en de vlucht die sinds 12 juni gepland stond, kon niet plaatsvinden. Met man en macht hebben verschillende organisaties waaronder VIDS, Medische Zending (MZ), NCCR en Amazon Conservation Team (ACT) samen met Trio granman Asongo gewerkt naar transport van de voedselpakketten over de rivier vanuit Kwamalasamutu.

Op 12 juni was op het vliegveld van Zorg en Hoop alles al in gereedheid gebracht. De grote helikopter die toegezegd was door het Nationaal Covid Management Team (NCMT) kon vanwege ons onbekende omstandigheden niet meer ingezet worden en in plaats daarvan stonden vliegtuigen klaar voor transport van goederen en het medisch team dat naar Sipaliwini Savanna zou gaan voor hulp aan de met Covid-19 besmette dorpelingen. Toen kwam echter het bericht dat de baan in Sipaliwini Savanna wederom gesloten was vanwege de regens. En aangezien in het zuiden de regens bleven aanhouden, was het niet mogelijk om nog vluchten uit te voeren naar Sipaliwini Savanna.

Vracht komt aan in Kwamalasamutu

Vanuit Bureau VIDS is toen samen met MZ gekeken naar andere mogelijkheden om Sipaliwini Savanna te bereiken. Door de regens was ook telefoon- en radiocontact met het dorp niet mogelijk. Dit kon alleen via Tepu en Kwamalasamutu. In overleg met granman Asongo is toen besloten om de vracht naar Kwamalasamutu te vliegen waarna het over de rivier vervoerd zou worden naar Sipaliwini Savanna. De granman stelde drie boten beschikbaar en ACT kwam in met twee vaten brandstof en een boot. Maar omdat ook in Kwamalasamutu de regens ervoor zorgden dat de landingsbaan op sommige dagen dicht was, werd de vracht op verschillende dagen ernaar toe gevlogen. De brandstof kon donderdag weg waarna de boten vrijdag vertrokken.

De boten vertrokken met tien bemanningsleden waaronder een kapitein, een voorganger en vier Trio soldaten die hiervoor toestemming hadden gekregen van hun meerdere. De afspraak was dat de vracht vlak voor het dorp uitgeladen zou worden en dat de boten en bemanningsleden meteen zouden terugkeren. De mensen van Sipaliwini Savanna zouden het daarna ophalen. Dit was een geruststelling voor granman Asongo die zich vooral wil houden aan de regel dat inwoners van de verschillende dorpen niet bij elkaar op bezoek moeten gaan. Dit advies geven MZ en VIDS om besmetting en verspreiding van Covid-19 tegen te gaan. In een normale situatie gaan dorpelingen uit Kwamalasamutu en Sipaliwini Savanna, zeker wanneer het water in de rivier hoog staat zoals nu, bij elkaar op bezoek. Dit transport van voedselpakketten naar Sipaliwini Savanna was echter geen bezoek. Het duurde twee dagen om tot vlak bij Sipaliwini Savanna te varen waar de lading werd achtergelaten.  

Pildas Tawali, de secretaris van granman Asongo, bericht ons dat de voedselpakketten goed zijn aangekomen in Sipaliwini Savanna. Alle gezinnen hebben een pakket gekregen. Alleen waren een paar dozen door het transport in de boot een beetje nat geworden. Pildas heeft ook foto’s opgestuurd van deze operatie en hij maakt vanuit Kwamalasamutu contact met Sipaliwini Savanna die nog steeds geheel geïsoleerd is door de regens. Bij dit transport over water was het medisch team niet meegereisd. MZ directeur Herman Jintie zei tijdens de persbriefing op dinsdag 30 juni dat gewacht wordt op het moment dat de landingsbaan in Sipaliwini Savanna weer open is voor transport per vliegtuig. Volgens de MZ directeur ging het wel goed met de Covid-19 patiënten.