Goede gezondheid belangrijk in strijd tegen COVID-19

De overheid heeft op vrijdag 27 maart strengere maatregelen afgekondigd om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. Deze maatregelen gelden ook voor inheemse gemeenschappen. Want alleen gezamenlijk kunnen we dit dodelijke virus verslaan. Daarnaast moeten wij er ook voor zorgen dat we lichamelijk en geestelijk gezond zijn en blijven. En hoe kunnen we dat doen?

  1. Ten eerste: eet gezond. Zoals vers vlees, vis, podosiri, awara, kumbu, peprewatra, en cassavebrood. Ons traditioneel voedsel is gezond en versterkt ons immuunsysteem.
  2. Wij inheemsen kennen ook medicinale planten die ons immuunsysteem versterken en beschermen tegen ziekten.
  3. Beperk alcoholgebruik en suiker.
  4. Rook niet want dit kan je longen verzwakken en aantasten en als je dan besmet raakt met COVID-19, verergert het de ziekte en heb je minder weerstand ertegen
  5. Blijf in beweging. De Wereld Gezondheidsorganisatie adviseert dat volwassenen tenminste een half uur per dag bewegen, en kinderen tenminste een uur per dag. Maak een wandeling in het dorp of ga joggen, of zoek op YouTube oefeningen die je kan doen, of zet muziek aan en ga dansen. Als je maar beweegt.
  6. Als je vanuit huis werkt, zit dan niet te lang in dezelfde positie. Pauzeer elk halfuur en beweeg even.
  7. Blijf geestelijk gezond. Door deze situatie kunnen mensen gestrest raken of angstig worden. Praat er met anderen over. Of ga in gebed.
  8. Laten we ook goed voor elkaar zorgen. Let op familie, ouderen, behoeftigen, vrienden en buren zodat niemand iets tekortkomt en wij met z’n allen een gezonde gemeenschap vormen.

Als wij kijken naar wat er wereldwijd gebeurt, dan zien we dat COVID-19 ons heel veel ontneemt. Velen gaan dood, winkels zijn gesloten, mensen blijven thuis, het leven is veranderd. Tegelijkertijd brengt deze ziekte ons ook goede dingen. Mensen hebben weer aandacht voor elkaar en ondersteunen degenen die het moeilijk hebben. Dit is een tijd van samen leren, samen werken en samen groeien.

 

Dit artikel is verschenen in Maraka 10 COVID editie final